Гарантират най-висока степен на безопасност за националното радиоактивно хранилище

Общество

19-02-2015, 11:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Площадка „Радиана” представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване

Екоминистерството е одобрило доклада за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) на проекта за изграждане на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Това съобщават от държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”.

Министър Ивелина Василева е информирала изпълнителния директор на предприятието, министерствата на икономиката, енергетиката и здравеопазването, както и заинтересованите кметове на общини от региона, че издава положителна оценка на доклада за ОВОС на проекта.

В писмото на екоминистерството се посочва, че изследването напълно отразява новите европейски изисквания за опазване околната среда, живота и здравето на хората и гарантира най-висока степен на безопасност при реализацията на проекта на площадка „Радиана” край Козлодуй. Предоставената в доклада информация е „пълна, без пропуски и слабости” и документът „е изготвен в съответствия с изискванията за съдържанието”, изтъкват от МОСВ.

Предвид обществения интерес към проекта за изграждане на националното хранилище, Министерството на околната среда и водите определя община Козлодуй и село Хърлец, на чиято територия е площадка „Радиана”, както и общините Мизия, Вълчедръм, Хайредин, Оряхово, Борован, Лом, Криводол, Бойчиновци и Бяла Слатина да организират обществени обсъждания на доклада за ОВОС.

Проектът за национално хранилище е обект с национално значение и заляга в актуализираната Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г. и представлява ангажимент на правителството пред ЕК.

С изграждането на хранилището България ще се нареди сред страните, които експлоатират хранилища за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци и ще изпълни показателите на Международната агенция за атомна енергия за устойчиво управление на този тип отпадъци. Проектът се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез МФ „Козлодуй”, уточняват от предприятието.

Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци на площадка „Радиана” представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.