ГЕРБ се противопоставиха на опитите за преиначаване на историята

Политика

19-02-2015, 11:05

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Луд скандал в ефира заради филма "Дякон Левски"!

142 години от обесването на Васил Левски

Партията почете с декларация 142-та годишнина от обесването на Васил Левски

Днес, 142 години след обесването на Васил Левски, от Парламентарната група на ГЕРБ се обявяваме категорично против всички опити за пренаписване на учебниците и преиначаване на историята. Това се казва в декларация на ПГ на ГЕРБ, прочетена от депутата Галя Захариева в пленарна зала, предаде „Фокус”. „Вярваме, че нашите деца и бъдещи поколения имат право да знаят истината за миналото на България такава, каквато е, а наше фундаментално задължение е да я запазим. Не приемаме опити на различни политически сили и НПО да лобират за преиначаване на исторически факти с цел политическа коректност или електорални и материални дивиденти”, заявяват от ГЕРБ.

От партията припомнят, че въпреки суровата действителност, в която живее, Дяконът успява да остане човек. „Воден от желанието за свобода и равноправие, Апостола проявява принципност в своите действия и решения, неизпитвайки омраза дори към своите убийци. Единствените, които той презира истински, са предателите на Отечеството”, посочва депутатът Галя Захариева.

ГЕРБ поясняват, че именно пътят, предначертан от Васил Левски, довежда до извоюване на свободата и независимостта на България. „Левски не е само стратег. За по-малко от десетилетие той успя да изгради мощна работеща революционна структура, която продължава да действа и след смъртта му. В тъмните времена на страх и безпросветност, с цената на много лишения и пълно себеотдаване, Апостола на свободата успява да привлече към общото народно дело хиляди млади български мъже и жени”, се казва в позицията на ГЕРБ.

Според партията, особено значимо качество на Васил Левски е неговото държавническо мислене. „Макар и да не успява да доживее свободата, в мислите си той вижда родината си свободна и изпреварва с цели векове своето съвремие. На първо място Дяконът съзнава, че освобождението трябва да бъде дело на самите българи, защото „тоз, който ни освободи, той ще и да ни пороби” – истината, която историята доказва впоследствие”, заявяват още от ГЕРБ.