Менда Стоянова: Няма много време за отлагане на въпроса за външния дълг

Никой не представял условия пред ГЕРБ, според депутата

Няма много време за дълго отлагане на въпроса с външния дълг. Това предупреди шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в кулоарите на парламента, след като депутатите решиха да отложат дебатите по дълга, предаде 24 часа. Депутатката уточни, че има падежи през май и дотогава нещата трябва да са се случили.

„Не мога да се ангажирам със срок, но даваме възможност на партньорите си да се запознаят по-подробно, да си привлекат допълнителна експертиза, да са сигурни и проверени числата, които Министерство на финансите е внесло в Народното събрание”, допълни Стоянова. Тя обаче отново уточни, че отлагането не трябва да е дълго, защото е нужно технологично време и след като Народното събрание ратифицира договорите за дилърство с четирите банки.

„Те трябва да започнат организацията на тъй нареченото „Роуд шоу”, където министърът на финансите да представи България и това, което иска като дълг от международните пазари, както и да убеди инвеститорите да го купят на ниска лихва”, поясни Менда Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия бе категорична, че никой не представя никакви условия пред ГЕРБ. „Всички тези партии са в управлението, те имат достатъчно властови потенциал, АБВ има вицепремиер”, напомни Стоянова.

Тя заяви, че програмата на АБВ иска увеличаване на пенсии, социални плащания, да има коледни и великденски добавки. „Откъде ще дойдат тези пари”, попита Стоянова и сама си отговори: „От разходната част на бюджета. И когато приходите не достигат, се финансира дълг”, поясни тя и допълни, че затова вицепремиерът Ивайло Калфин смята, че дългът е правилен. „За мен е неизвестно защо неговият лидер и хората от парламентарната му група не застават зад тази позиция”, добави Стоянова. За нея било противоречие хем да се искат разходи, хем да няма откъде да се вземат парите за тях.

Запитана как си обяснява поведението на коалиционните партньори, Стоянова отсече: „Идват местни избори”.