Пускат войски на НАТО в Украйна

Ще влязат многонационални подразделения за съвместно учение

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна на извънредно заседание тази нощ е взел решение за провеждането на многонационални военни учения с участието на ВСУ на украинска територия, както и участието на украинската армия във военни учения извън пределите на Украйна, предаде УНИАН, цитиран от БТА. Това обяви секретарят на СНСО Александър Турчинов, който заяви, че властите искат и разполагането на чужди миротворци по линията на съприкосновение с бунтовническите армии неконтролируемия от Киев участък от украинската граница с Русия в Донбас.

Във връзка с това е разрешено допускането на подразделения на въоръжените сили на други държави на територията на Украйна.

"Това са многонационални подразделения, които ще представят различни страни, безусловно на първо място силите на НАТО. Тези страни, заедно с нашите сили ще отработват нови форми на водене на съвременни бойни действия", заяви Турчинов.

Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин обаче разкритикува решението на украинските власти да отправят молба за разполагане на миротворчески контингент в Украйна, предаде РИА Новости.

"Постигнати са Мински споразумения от 12 февруари. Съгласно тези споразумения Донецката и Луганската народни републики ще създадат свои милиции. Наблюдението върху разграничителния район ще се извършва от ОССЕ. Ако се предлагат някакви други схеми възниква въпросът, дали съществува намерение за изпълняването на минските споразумения, или не?", заяви Чуркин.