Най-добрите авиокомпании, за които никога не сте чували

Тези превозвачи са сред 100-те най-добри авиокомпании в света, според годишната класация на Skytrax за 2014

Тези превозвачи са сред 100-те най-добри авиокомпании в света, според годишната класация на Skytrax за 2014. А за колко от тях сте чували някога?

Kulula – авиокомпанията с чувство за хумур
Южноамериканската нискотарифна авиокомпания с флот от едва 11 самолета, разстрои FIFA на световното през 2010 г. Тя се рекламираше като "Неофициален национален превозвач на "сещате-се-кое", имайки предвид световната купа. След като бе принудена да свали посланието си, авиокомпанията започна да рекламира "евтини полети за всички, без Сеп Блатер". Под номер 100 е в класацията на Skytrax, а според друга класация е в челната десетка на най-сигурните авиопревозвачи в света.

SpiceJet – компанията със сърце
Миналата година, базираната в Ченай, Индия, нискотарифна авиокомпания се прочу след като един от 38-те й самолета блъсна бивол при излитане. Слоганът на авиокомпанията "Каквото и да правим, го правим от сърце", съвсем не спомогна за смекчаване на нелепата ситуация. Това, обаче, не пречи на превозвача да заеме 87-мо място в престижната класация.

Air Nostrum – компанията с "измамното" име
Нискотарифният клон на испанската Iberia е малка авиокомпания, създадена през 1994 г. Заема 83-то място в класацията. На испански Nostrum означава "лекарство", "лек". На английски, обаче, думата е придобила по-скоро негативно значение и се свързва с неефективни, шарлатански лекове. Което може би обяснява факта, че авиокомпанията все още не е стъпила на британска почва.

Peach – компанията, която се нуждае от пилоти
Японската нискотарифна авиокомпания стартира през 2012 г. и в момента обслужва 15 дестинации с флот от 14 самолета. Миналото лято, недостиг на пилоти причини сериозни проблеми на превозвача и той бе принуден да отмени над 2000 полета. Няколко месеца по-рано, един от пилотите влезе в новините, след като получил погрешни инструкции и слязъл на едва 85 м над Източнокитайско море. Авиокомпанията заема 80-то място в класацията.

Azul (за малко Samba) Airlines
Четвъртият по големина Южноамерикански превозвач не лети до Европа. Затова и може би не сте чували за него. Само за шест години съществуване, обаче, той разполага със завидните 144 самолета. Наименованието си (Azul означава "синьо") получава след провеждане на конкурс за име. Второто най-популярно име било "Самба". Заема 63-то място в класацията.

Copa Airlines – "жертвата" на най-глупавия престъпник
Националният превозвач на Панама съществува от 1944 г, но все още не лети извън рамките на Америка. През 1994 г. самолет на авиокомпанията участва в един от най-нелепите опити за отвличане в историята. Мъж заповядал на пилота да кара към Мексико, заплашвайки с фалшива бомба. Пропуснал малката подробност, че на борда имало трима бивши военни, които веднага разпознали пишман престъпника. Опитът бил толкова жалък, че пътниците дори не разбрали за създалата се ситуация.

Porter Airlines – елегантният енот
Канадският регионален превозвач е основан през 2006 г. и разполага с едва 26 малки самолета. Заема 55-то място в класацията на най-добрите авиокомпании в света. Талисманът на превозвача е спретнатият енот на име Mr. Porter.

Dragonair – първенецът
Най-добрият сред неизвестните превозвачи, заемащ 28 позиция в класацията, е базиран в Хонг Конг и стартира през 1985 г. Лети до 44 дестинации в Азия. Собственост е на милиардерската фамилия Swire.