Горанов: Единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг

Това е така заради липса на други инструменти, според финансовия министър

При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов при отчитане на дейността на министерството за първите 100 дни от работата на правителството, предаде „Фокус”. Според Горанов е заблуждаващо да се смята, че бюджетният дефицит е проблем само на правителството.

Той посочи, че дебатите продължават в рамките на управляващото мнозинство.

„Нямам притеснение относно инструмента, който съм предложил. Можем всяка година да сключваме подобни агентски договори и да говорим за това дали държавата ще може да си покрива дълговете. Ако има някакъв политически катаклизъм, има реален риск да изпаднем в ситуация, в която не можем да финансираме текущите си задължения”, допълни Владислав Горанов.

По неговите думи спекулациите от страна на опозицията са тяхно право, но те не са здравословни за целия политически дебат и за обществото.

„Вероятно аргументите на БСП и ДПС, че когато те поемаха дълг, имаше противопоставяне в обществото, са приемливи. Иначе тези 8 млрд. евро могат да се намалят до 6 млрд. евро, ако балансираме бюджета за 2015 г. и този до 2017 г.”, обясни финансовият министър.

„Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира откъде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове”, каза още Владислав Горанов.

Той призна, че Бюджет 2015 не е най-добрият, но отговаря на всички европейски изисквания. „Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки. Ще продължат усилията ни в подобряване на събираемостта и ефективността на разходите на бюджета”, увери министърът.