Павлова: БСП правят кьорфишеци

Вече има договори за саниране с банката и с държавата, посочи министърът

Вече има сключени договори с банката и с държавата за безвъзмездно финансиране. До половин година първият саниран блок ще е факт. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Палова за Нова телевизия.

Тя обясни, че първите три договора са факт – във Варна, Враца и Плевен. Има още десет, които ще бъдат сключени днес или утре. Павлова допълни, че програмата за саниране има много ясни правила и е насочена към всички общини, независимо към коя политическа партия принадлежат кметовете им.

По думите й, БСП използва ситуацията, за да извлече дивиденти и съзнателно заблуждава хората за смисъла на санирането.

Министърът определи като „политическа истерия” реакцията на Мая Манолова, която по-рано заяви, че 16 млрд. лева нов дълг означава, че всеки български граждани – от бебе до възрастен – ще дължи по 10 000 лева.

Павлова поясни, че част от парите ще отидат за рефинансиране на стари задължения, а с останалите ще се покриват дефицити, включително и наследените от предишните управляващи.

„Мая Манолова и нейното правителство създадоха кризата в банковата система и сега ние трябва да поправяме техните вересии”, заяви Лиляна Павлова.

По въпроса за тол таксите тя изтъкна, че това е една много по-справедлива система за таксуване по пътищата, тъй като се плаща за изминато разстояние, а не за време, както е при винетките. „Ако искаме да имаме хубави пътища, трябва да имаме добри приходи”, изтъкна министър Павлова.