Съкровищата на България – без застраховка

Над 1600 артефакта ще бъдат представени в Лувъра

Тракийските съкровища, които ще бъдат изложени в Лувъра, нямат застраховка, стана ясно от репортаж на БНТ.

Въпреки това, директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е спокоен, защото има държавна гаранция за нашето археологическо наследство. Той обясни, че ценностите от Рогозенско, Вълчитрънско, Луковитско ще пътуват в неизгоряеми сандъци, които биха издържали и самолетна катастрофа.

Над 1600 артефакта ще бъдат представени в най-известния френски музей. Всички те са от времето на траките. За пръв път от доста време ще бъдат показани не само златни и сребърни прибори, но и изделия от бронз и керамика, ползвани от тракийската аристокрация, каза проф. Димитров.

При подготовката на експозицията е станало ясно, че открити преди век ценности са събирали прах в складовете на музеите, защото няма пари за реставрация.

300 000 евро не достигат за изложбата на тракийско изкуство в Лувъра „Епопея на тракийските царе”. Заради това и посолството на Франция започва кампания за публични дарения, търсят се и още спонсори.

Цялостният бюджет е 900 000 евро. Музеят „Лувър” участва с 360 000 евро, френското посолство – със 110 000 евро, от спонсори и меценати до края на януари са получени 130 000 евро.