Парламентът ще гласува тегленето на 8 млрд. евро дълг

Програмата за поемане на новия дълг е до края на 2017 г.

На днешното си заседание депутатите ще гласуват ратификация, с която се дава възможност на правителството да изтегли 8 милиарда евро дълг. При одобряването на ратификацията в Комисията по бюджет и финанси председателят на комисията Менда Стоянова обясни, че парите се отнасят за 3-годишен период. Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че програмата за поемане на нов дълг е до края на 2017 г. и не е новост за международните финансови пазари, както и за много държави, които отдавна управляват модерно финансите си.

Предвижда се Народното събрание да ратифицира договор за дилърство между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит, договор за агентство между България и Ситибанк, клон Лондон и акт за поемане на задължения от България.

Депутатите ще приемат и процедурни правила за избора на управител на Националната здравноосигурителна каса. Народните представители ще се занимаят и с първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от дискриминация.