Не купувайте на детето таблет, само за да ви се махне от главата

Общество

17-02-2015, 21:40

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Учени алармират, че електронните устройства са опасни за развитието на личността на детето

Съвременните родители все по-често успокояват хленчещите деца с мобилните си апарати, без да си дават сметка, че това пречи за нормалното емоционално развитие на децата - те не се научават да управляват своите афекти. За това пише The Telegraph, позовавайки се на изследванията на американски психолози, публикувани в списание Paediatrics.

Учените смятат, че използването на електронни книги, смартфони и таблети в предучилищна възраст носи определена полза: образователните мобилни приложения помагат на децата да се научат да четат и да опознават света. Обаче прилагането на такива устройства за отвличане и успокояване на детето вреди на емоционалното му развитие и пречи на общуването му с връстниците.

"Ако децата се успокояват с помощта на електронни устройства, то как ще се научат да владеят своите емоции? - казва педиатърът Джени Радески от Бостънския университет. Активното използване на електронните приспособления пречи за развиването на емпатия (умение да съчувстваш ), придобиването на навици за общуване и вземане на съвместни решения: децата обикновено се учат на това по време на играта и свободното общуване с връстниците. Освен това сензорните екрани не дават възможност за развитие на моторно-двигателните навици, без които след това е твърде сложно усвояването на математиката и научните дисциплини".

Проведеното изследване показва, че мобилните приложения, електронните книги и таблетите са безполезни за децата под две години и половина. Най-добре е електронните устройства да се овладяват заедно с родителите. Дори за образователни цели прякото общуване с родителите, според учените, е по-ефективният метод за обучение.

Учените неведнъж са писали за вредата от електронните устройства за малките деца. Така, педиатърът Линдси Марцоли твърдеше, че ползването на сензорни екрани не позволява на децата да развият мускулите на пръстите и китките, необходими при писането. Британският профсъюз на учителите излезе през миналата година с изявление за това, че все повече деца не могат да играят с кубчета и конструктори, а така също да общуват с връстниците си заради популярността на мобилните устройства. За да се промени тази ситуация профсъюзът препоръчва строги мерки - например, за се изключва WiFi в домовете през нощта.