Забраната за пушене системно се нарушава

Няма шанс старият режим за пушене да се върне, отсече здравният министър Петър Москов

От 1 януари 2014 г. до 1 декември 2014 г. РЗИ са извършили 184 528 проверки дали се спазва забраната за пушене в закрити обществени места. Това стана ясно от отговора на здравния министър Петър Москов по време на парламентарния контрол.

182 791 обекта са проверени в работни и почивни дни. Издадени са 363 предписания, съставени са 784 акта за констативни нарушения и са издадени 679 наказателни постановления на обща стойност 394 800 лева, обясни министърът.

653 акта са съставени на физически лица и са издадени 590 наказателни постановления. На юридически лица са съставени 236 акта за констативни нарушения и са издадени 93 наказателни постановления.

1238 сигнала са постъпили в РЗИ в страната за този период по телефона за нарушение на забраната за пушене на обществени места.

Според Москов тези резултати показват необходимостта от прецизиране на нормативната уредба за контрол на забраната. За целия период от въвеждане на забраната в Министерство на здравеопазването непрекъснато постъпвали сигнали, че забраната системно се нарушавала.

Законова пречка при контрола се оказала липсата на ясна дефиниция що е то „закрито обществено място”.

Няма шанс да се върне старият режим за пушене. Тази категорична позиция изрази в кулоарите на парламента министър Петър Москов. Няма да стане обаче и по-рестриктивен от настоящия.