Пиронкова с историческо класиране в Дубай

Цвети за първи път стигна 3-ия кръг в надпреварата след обрат срещу китайка

Цветана Пиронкова за първи път в кариерата си се класира за третия кръг на Dubai Duty Free Tennis Championships", след като постигна рядко виждан обрат срещу китайката Шуай Пън и я победи с 3:6, 6:4, 7:6(5).

 

Пиронкова като по традиция не влезе добре в мача и допусна пробив още в първия гейм, а после имаше точка за моментален рибрейк, но позволи на китайката да се измъкне. При 1-3 Цвети загуби още една важна битка в двубоя и след 16 разигравания и три спасени точки за пробив се пропука на четвъртата, а резултатът набъбна до 1-4. Най-добрата ни тенисистка взе пак взе глътка въздух в сета като върна един от брейковете за 3-5, но веднага предаде подаването си. Пиронкова и този път отрази три брейкпойнта и отново капитулира при четвъртия, с което предаде и сета - 3-6.

 

Първата ни ракета показа характер и проби в началато на втория, но авансът ѝ се задържа едва няколко минути и Пън отвърна с рибрейк. При 2-3 зрителите на корт №3 видяха най-драматичния гейм в двубоя. Пиронкова спаси три брейкпойнта и се нуждаеше от цели 19 точки, но в крайна сметка удържа подаването си и не позволи на китайката отново да се откъсне в резултата. Цвети използва перфектно важния психологически момент и проби на нула за 4-3.В днешното представяне на Пиронкова обаче просто липсва достатъчно стабилност и тя веднага загуби сервиса си за 4-4. Законите на женския тенис обаче диктуваха драмата да продължи и Цвети отново проби. След това тя пропусна сетпойнт, после спаси брейкпойнт и в крайна сметка стигна до решителен трети сет.

 

В него Пиронкова не отпусна педала на газта и започна с пробив и нов изстискващ сервис гейм с 16 точки, в който отрази още два брейкпойнта. Цвети не успя да задържи преднината си още дълго и подари изравняването за 3-3 на съперничката си с двойна грешка. Пиронкова временно прекрати възхода на китайката с ново равенство за 4-4, а след това дори пропусна брейкпойнт. В крайна сметка драмата намери логичната си развръзка в тайбрека. Пиронкова този път не остави шансове на Пън в решителните мигове и след като поведе с 6:2 точки пропусна три мачпойнта, но при четвъртия вдигна победоносно ръце. Прекрасният обрат заслужи на Цвети 105 точки за световната ранглиста, които почти сигурно ще ѝ гарантират завръщане в Топ 50 при жените през следващата седмица. Следващата съперничка за първата ни ракета ще бъде водачката в схемата Симона Халеп или Даниела Хантухова.