Митов призова да се работи за делегитимиране на идеологията на „Ислямска държава”

Няма данни за българи, които да се бият за групировката

Към момента нямаме данни за българи, които да се бият за „Ислямска държава”, но това не означава, че не трябва да приемем законодателство. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, предаде „Фокус”. „Трябва да го отчитаме като опасност. Самата криминализация не е панацея и не е мярка сама по себе си. Трябва да се работи идеологията на „Ислямска държава” да бъде делегитимирана”, подчерта министърът.

По думите му идеологията на „Ислямска държава” няма нищо общо с исляма. „Трябва да можем активно да обясняваме проблема и да не се създават условия за радикализация сред определени страни в обществото. Това е част от мерките – засилената координация между службите”, поясни Митов.

Даниел Митов посочи, че опасността е реална, тъй като България вече е била обект на терористична атака. „Не можем да си позволим да пренебрегваме опасностите и да неглижираме този въпрос, трябва да го гледаме многопластово”, добави министърът.

Според него сред мерките са криминализацията, прекъсване на всякакви възможни канали за финансиране на бойци и на вече намиращите се в Сирия и Ирак сили на „Ислямска държава”, тясна координация с партньорите, които, по думите на Митов, осъзнават, че този феномен на радикален ислям е нещо, което засяга първо тях.

Във връзка с поемането от България председателство на ЕС през 2018 г. външният министър уточни, че Великобритания и Естония ще бъдат основните ни партньори при оформяне на приоритетите.