72% са песимисти за икономиката ни

Портфейл

17-02-2015, 12:14

Снимка:

gallup-international.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над половината от българите са убедени, че цените ще растат

Едва 16% са българите, които гледат с оптимизъм на икономическите перспективи на България. Това става ясно от данните от ново проучване на „Галъп интернешенъл”, направено между 30 януари и 5 февруари сред 1011 души.

41% от хората у нас очакват икономическото положение в страната да се влоши през идната година, а 31% очакват то да остане същото.

Относно личните финанси само 8% от запитаните очакват материалното положение на семейството им да се подобри, 27% смятат, че то ще се влоши, а 50% - че ще остане същото.

Политическата картина влияе и върху очакванията за цените – през февруари 58% от българите очакват те да растат. 17% от включилите се в проучването очакват безработицата да намалява.

Картината е по-благоприятна в сравнение с лятото, например, но като цяло остава в традиционното негативно русло. Започва постепенно възстановяване на доверието в банките. Вече 30% се доверяват на банковата ни система, докато 50% са негативно настроени. За сравнение в края на лятото и началото на есента на 2014 г. този процент беше 20:60.