Необходимо е проучване на състоянието на пенсионните фондове, според АБВ

Нужна е временна комисия по темата, за да се изчистят съмненията за нередности

Създаване на временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните фондове е необходимо заради неяснотите и съмненията в обществото за нередности по темата. Това коментира по радио „Фокус” депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова. Според нея хората трябва да знаят каква е доходността при пенсионните фондове, тъй като това, което съобщава Комисията по финансов надзор, се разминава с това, което Асоциацията на пенсионните дружества твърди.

„Според КФН от 30 юни 2004 г. до края на 2014 г. има отрицателна доходност на фондовете. Дори и КФН се разминава в прогнозните стойности, защото пък в медиите циркулира и друга стойност. Асоциацията на пенсионните дружества счита, че за този период от 12 години доходността е положителна”, поясни Тодорова.

Депутатката е категорична, че сочената причина за разминаванията – различната методология на изчисление – не може да бъде аргумент. Мариана Тодорова уточни, че данъкоплатците трябва да осъзнаят и факта, че наличността по партидите зависи и от това как работодателите са изпълнявали задълженията си, и от състоянието на капиталовия пазар по време на натрупване на партидите и по време на изплащане.

Друг проблем са сигналите, получени от няколко пенсионни дружества за други такива, които извършват неправомерно дейност и не управляват регламентирано средствата по партидите. „Появи се съмнение за наличието на „гнили ябълки” и сред самите пенсионни дружества и този проблем трябва да се изчисти”, подчерта Тодорова.

Като друга неяснота по темата депутатът посочи съмненията в разходването на таксата от 5%, която дружествата получават. Според Мариана Тодорова проверка от страна на временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните фондове ще хвърли светлина върху ефективността на надзора от страна на КФН. „Това ще даде възможност за информиран избор на българите по отношение на частните и държавния пенсионни фондове”, заяви депутатът.