„Среща на върха” в правосъдието

Министър, главен прокурор и шеф на ВКС дават пример за взаимодействие

Как ще се управлява Съдебната плата, ще решават на нарочна среща председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Христо Иванов. Това е първата подобна среща между тримата.

Правосъдният министър Иванов посочи предстоящата среща като пример за нуждата от взаимодействие и изрази очакване да бъде постигнато много тясно сътрудничество по широк кръг въпроси- "управлението на съдебните сгради и Съдебната палата в столицата в частност, законодателни решения за намаляване на натовареността на Върховния касационен съд, работата ни във Висшия съдебен съвет".

Иванов, цитиран от „Дневник”за пореден път постави като приоритет устояването на независимостта на съдебната власт. "Трябва наистина да се погрижим да реализираме реформите, които са набелязани, защото техният основен фокус е именно това, засилване независимостта на съдебната власт преди всичко. Така, че се надявам следващите месеци да можем със съвместни усилия да отбележим напредък в това отношение", каза министърът.

Преди време предишният председател на ВКС Лазар Груев поставяше на няколко пъти темата за това как се охранява Съдебната палата. Често тя е затваряна заради заплахи от бомби, отправени по телефона. Малко преди мандата му да изтече, Груев предложи да има зони за сигурност около сградата на палатата.