Обмислят 10% данък за вредните храни

Общество

17-02-2015, 10:54

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От бранша предлагат по-ниско ДДС за полезните храни

Нов данък от 10% може да бъде наложен върху така наречените вредни храни, предаде Нова телевизия. Идеята е на Министерството на здравеопазването.

„Не съм икономист, но смятам, че трябва да има такъв данък”, каза в „Здравей, България” проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика. По думите й начинът да се намали консумацията на вредни храни е да се увеличат цените им.

„Покачването на данъците и специално въвеждане на акциз на храните, които са с риск за човешкото здраве, е добра идея, но в бизнеса буди съмнение, тъй като покачването на данъците води до покачване на сивия сектор”, коментира Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тя даде пример с повишаването на акциза в тютюневия сектор и на алкохола, което не е довело до по-висока събираемост и не е ограничило сивия пазар на тези изделия.

Според нея има друга формула – да се диференцира ДДС ставката на полезните храни. Така цената на полезните храни щяла да падне.