Срещата на Еврогрупата завърши без компромис за гръцкия дълг

Атина е отхвърлила предложението на ЕС за прилагане на спасителната програма

Срещата на финансовите министри от Еврогрупата завърши, без да бъде постигната сделка по спорната програма за изплащане на дълга на Гърция.

Срещата приключи преждевременно, само в рамките на половин час, заради отказа на Гърция да приеме изискването на нейните партньори да разшири настоящата програма за разширяване.

Атина е отхвърлила предложението на ЕС за прилагане на спасителната програма, определяйки го като "абсурдно" и "неприемливо". Това заяви правителствен източник, според който "при тези обстоятелства не може да има споразумение днес". Той обясни, че министрите поръчали на Атина да зачита съществуващите условия на спасителния план. "Настояването на някои хора новото гръцко правителство да приложи спасителния план е абсурдно и неприемливо ... при тези обстоятелства не може да има сделка днес", каза източникът.

Още преди да започне срещата австрийският и ирландският финансови министри Ханс Йорг Шелинг и Майкъл Нунън изразиха съмнение да бъде постигнат някакъв напредък. "Малко вероятно е да се постигне договореност. Очакванията ми не са големи, защото видях на предишното заседание на 11 февруари колко различни са нашите позиции. В същото време споразумението е необходимо и то трябва да бъде постигнато до дни, а не месеци", подчерта Шелинг.

Еврогрупата може да се събере на нова екстрена среща за Гърция още на 20 февруари, заяви на свой ред Майкъл Нунън, който също подчерта, че не се надява на успех на сегашната среща.