Слагат край на „Червеи”, „Лиани” и други цветущи имена на оперативни разработки

Политика

16-02-2015, 14:54

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Вместо имена, вече ще се използват номера

Със заповед на министър Веселин Вучков от 15 март оперативните дела от МВР няма да носят имена като „Червеи”, „Лиани” и всякакви други, станали от последните години, предаде 24 часа.

„Това е отвратителна практика. Оперативните работници хабят интелектуален ресурс да мислят имена за оперативни дела, вместо да се борят с престъпността”, посочи Вучков, след като отчете дейността на МВР за първите 100 дни. Той обясни, че вече вместо имена ще се използват номера.

Министърът заяви, че по разработката „Червеи” са работили двама оперативни работници от дирекция „Сигурност” и бившият шеф на дирекцията, който сега работи с ДАНС. Веселин Вучков се обяви за това доказателства да се събират с други способи, а СРС да се ползва само както е предвидено в закона за тежки престъпления. В случая с „Червеи” обект на разработката е било леко престъпление. С обучението на служителите на МВР те ще бъдат инструктирани правилно как да искат разрешение от съда, така че магистратите да не бъдат заблуждавани за нуждите и целите на разследването.

Министърът очерта като важна промяна на българското законодателство връщането на ГД „Борба с организираната престъпност” в структурата на МВР, предаде „Фокус”. Според него това е естествената полицейска среда на ГДБОП. „Ще се отнесем изключително сериозно към тази трансформация, за да не се предизвикват сътресения. Надяваме се до 2 месеца тази промяна да се случи, без да се допуска прекъсване по оперативни и наказателни производства”, поясни министър Вучков.

По думите му Главна дирекция „Криминална полиция” предстои да бъде изградена отново, обединявайки Охранителна и Криминална полиция, като вече е създаден екип, който да работи по тази трансформация. „Тя беше разрушена миналата година и това беше голяма грешка, защото се предизвика неимоверно увеличение на администрацията и многократно увеличаване на ръководните звена”, каза той и уточни, че обединяването на двете главни дирекции ще има за цел редукция на административния персонал. Новата ГД „Национална полиция” пък единствено ще издава методически указания към съответните областни дирекции на МВР и другите структури във вътрешното министерство.