Започва оттеглянето на тежка военна техника в района на Донбас

В нощта срещу неделя украинската армия и опълчението обявиха, че прекратяват огъня

Поредният етап на реализиране на мински договорености, който предвижда оттегляне на тежка военна техника, започва днес. В продължение на две седмици в района на конфликта в Донбас, трябва да се появи безопасна зона. С тази цел на разстояние от минимум 50 км трябва да бъде оттеглена тежката 100 мм-калиброва артилерия на двете враждуващи страни, на разстояние от 70 км трябва да бъдат изтеглени ракетни установки за залпов огън и на 140 км най-мощните установки "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч", а също тактически ракетни системи "Точка" ("Точка У").

При това страните се договориха, че украинските военни формирования ще оттеглят техниката си от фактически образуваната линия на съприкосновение, а въоръжените структури на ДНР и ЛНР - от линията на съприкосновение, фиксирана в минския меморандум на 19 септември 2014 година.

В нощта срещу неделя украинската армия и опълчението обявиха, че прекратяват огъня. Двете страни потвърдиха намеренията си да оттеглят военната техника, но само при наличие на съответни стъпки от противниковата страна.

В 00:00 на 15 февруари президентът на Украйна Петро Порошенко даде заповед са прекратяване на огъня в Донбас. Опълченците на ДНР и ЛНР, следвайки указанията на ръководителите на двете самопровъзгласили се републики, също прекратиха огъня.

Но, както съобщи представителят на министерството на отбраната на Донецка народна република Едуард Басурин, киевските сили отново открили огън към 02:00 през нощта по позициите на опълченците. Басурин добави, че опълченците са били принудени да отговорят с избирателна стрелба.

По данни на Басурин, украинските военни използвали оръжие в районите на Енакиево, Горловка и донецкото летище. Веднага след това, лидерът на ДНР Александър Захарченко свикал извънредно заседание с представителите на силовите структури на републиката, където бе анализирана ситуацията в "Дебалцевския котел", където в момента в обкръжение се намират около 8000 украински бойци, основно от частни батальони.

Въпреки това, на сутринта обстановката се нормализира. От ДНР съобщават, че "като цяло ситуацията е спокойна и в повечето време режимът на тишина се спазва". Частични нарушения на режима се наблюдават в района на Дебалцево.

Ръководителят на специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна Ертугрул Апакан заяви, че режимът за прекратяване на огъня "през последните 12 часа се спазва с малки изключения".

Същевременно лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна в неделя обсъдиха в телефонен разговор текущата ситуация и реализирането на условията от подписания на 12 февруари в Минск документ за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна. Путин, Оланд, Порошенко и Меркел констатираха, че режимът за прекратяване на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва.

Както съобщи пресцентърът на Кремъл, лидерите от "нормандската четворка" в разговора са засегнали въпросите относно сложната обстановка в района на Дебалцево, а също ролята на ОССЕ в процеса на контролиране на режима за прекратяване на огъня.

Лидерът на Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че опълченците се намират в пълна готовност към оттегляне на тежка военна техника от линията на съприкосновение. Той подчерта, че в републиката без изключения се спазват всички точки от споразумението, подписано на 12 февруари в Минск.

"Режимът за прекратяване на огъня се разпространява и в района на Дебалцево, където остава обкръжена многохилядна групировка на украински части. Всички намиращи се в Дебалцево и прилежащите му райони украински бойци, трябва организирано да излязат от града без оръжие и военна техника. Заповедта ми за спиране на огъня и подготовка за оттегляне на военна техника от линията на съприкосновение, фиксирана в минското споразумение от 19 септември 2014 г., е огласена пред целия личен състав на въоръжените сили на ДНР", отбеляза Захарченко.

Порошенко от своя страна в телефонния разговор с лидерите на "нормандската четворка" заяви, че за оттеглянето на военна техника ще трябва да се спази безусловно режимът за прекратяване на огъня.

Днес председателят на специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна Майкъл Боцюркив съобщи, че количеството на наблюдатели в Източна Украйна ще бъде увеличено на 350 души. Също така, за наблюдение за спазване на режима на тишина, мисията на ОССЕ планира да използва безпилотни самолети и спътникови технологии".

Припомняме, че в резултат на преговори на Контактната група в Минск бе подписан документ, представляващ комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения. В договора са посочени 13 точки. Документът е подписан от: Хайди Талявини, специален пратеник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, вторият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов, лидерите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки. Документът предвижда незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделни райони на Донецка и Луганска област на Украйна и строгото му спазване, започвайки от 00 часа 00 минути (киевско време) на 15 февруари 2015 г. Също така, въвеждане в действие на приетия по-рано специален статут на някои региони в Донецка и Луганска области.

По данни на ООН, в резултат на военния конфликт в Украйна са загинали над 5,5 хиляди души, включително 59 деца (сред които са и загиналите на борда на малайзийския Боинг 777) и почти 13 хиляди ранени, включително 153 деца.