Борят лошата статистика за броя починали от кардиозаболявания у нас

Политика

16-02-2015, 12:04

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Стойностите на смъртните случаи заради сърдечносъдови заболявания са два пъти по-високи от тези в Европа

Сърдечносъдовите заболявания са причина за 65,1% от смъртните случаи у нас през 2013 г. Тази черна статистика представи пред политици, медици и общественици здравният министър Петър Москов по време на здравен дебат под надслов „Възможности за по-ефективно лечение на сърдечносъдовите заболявания”.

Постигаме намаляване на тези стойности в последните години, но все пак те остават средно два пъти по-високи от показателите за Европа и са в пъти по-лоши от тези на наистина развитите европейски държави, очерта мрачната картина Москов.

Той изтъкна, че са нужни целенасочени усилия и те са заявени в концепцията за реформи в здравеопазването – дефиниран е акцентът още от профилактичните програми до най-високо специализираните манипулации в тази връзка.

Извън закона трябва да се изчистят две неща, разясни здравният шеф – до каква степен сериозното финансиране по линията на кардиологията е адекватно на ефективността и работата на координираните усилия на кардиохирурзите и кардиолозите. Едното от тези направления има решение в законопроект, за другото сме насреща за нормативни промени, оптимист е за бъдещата работа по проблема Москов.

Ангажиран с темата се оказа и шефът на здравната комисия към парламента ген. Стоян Тонев – за него това е жизненоважен не само за здравеопазването, а и за социалната среда проблем. Това е една от областите, в които последните години у нас има осезаем скок.

Вече се отличаваме и с няколко процента от средноевропейските нива, що се отнася до кардиология и инвазивна кардиохирургия, доволен е от бавния ни, но сигурен напредък Тонев.

Той представи и данни от родно проучване, според което само 20 % от българите се страхуват най-много от сърдечносъдови заболявания, макар те да са топ причината за фатален край. На първо място сред родните здравни притеснения са онкологичните заболявания.

В притесненията си по темата Тонев срещна подкрепа и от парламентарната шефка Цецка Цачева, която обърна внимание на факта, че у нас близо 2 милиона страдат от високо артериално налягане. Трябва да се противопоставим на тази статистика, но това изисква общи усилия на лекарите. Цялото общество има с какво да бъде полезно – тук политиците сме в дълг да помогнем, пое ангажимент от името на колегите си Цачева.

Доц. Божидар Финков, национален консултант по инвазивна кардиология, представи малко по-оптимистичната страна на въпроса – по негови данни бележим някои категорични успехи.
Например от 12 специализирани лаборатории през 2008 г., пет години по-късно те са скочили в пъти – на 43. Огромен скок има и на коронарните интервенции – от 771 през 2000 г. до 22 812 през 2012 г.