20 мъже от български произход са мобилизирани при последната вълна в Украйна

Украинският външен министър отрече твърденията за непропорционален подход при мобилизацията

Само 20 украинци от български произход са получили повиквателни при последната мобилизационна вълна. Това съобщи украинският министър на външните работи Павло Климкин след срещата с българския си колега Даниел Митов, предаде 24 часа.

По думите му в Украйна живеят малко повече от 200 хиляди украинци от български произход. Той отрече твърденията от руски медии за непропорционален подход при мобилизация на украински граждани. Обвиненията, че са мобилизирани повече българи, унгарци или румънци с украински паспорти, не са верни, каза министърът.

Той потвърди, че Украйна спазва напълно споразумението Минск-2. То обаче се нарушавало от страна на сепаратистите, които само за последното денонощие обстреляли 112 украински пункта. Двамата министри са се договорили в близко време заедно да посетят Одеса и да узнаят потребностите на местните българи.

Министърът на културата Вежди Рашидов използва случая, за да предаде на министър Клинкин две икони, собственост на украинската държава, които са заловени от нашите митнически власти.