Иванов амбициран за детското правосъдие

Политика

16-02-2015, 11:10

Снимка:

president.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на правосъдието не можел да си позволи лоша карма

Детското правосъдие е много важен приоритет за нас. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов при представяне на проект „Укрепване на правния и институционален капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”. Изключително важно е изграждане на капацитет в конкретните институции, които имат отношение към детското правосъдие, подчерта той.

Според министъра е нужна специализирана нормативна рамка за детското правосъдие. За да се случи тя обаче, е нужен широк консенсус в Народното събрание, особено в настоящия му фрагментиран вид.

„Не мога да си позволя лоша карма, ако си тръгна от министерството и не сме направили нещо за тази област, защото става дума за деца”, каза Иванов. По думите му, работи се за изграждане на коалиция в парламента, която да е запозната с темата и да се реализират нужните законодателни промени. Той призова участниците в проекта да работят по темата и на местно ниво, а да не чакат държавната машина да се задейства.

Денис Кнобел, посланик на Швейцария у нас, смята, че децата имат нужда от специално формулирани и дадени права и специално правосъдие. Имаме нужда от адекватна правна рамка и подходящи санкции. Правната система трябва да покаже на най-младите граждани, че и те имат отговорност за своите права и задължения, каза Кнобел.

Швейцария, по думите му, има опит в детското правосъдие. До 34% е намален рецидивизмът в Швейцария в сравнение с някои европейски държави, където той достига нива от 80%. Децата са нашето бъдеще и като такива те трябва да бъдат защитени, подпомогнати, за да станат активни членове на нашето общество, смята Денис Кнобел. Да закриля и да изгражда новото поколение – това са предизвикателствата пред детското правосъдие.

Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, коментира, че във времената на политически промени не трябва да се губи скоростта в осъществяване на промените. „В трудни времена е много важно да не се спира. Политическата воля и подкрепа винаги помагат за активното развитие”, изтъкна Радочай. Важното е, че реформата върви и тя цели ядрото на проблемите. Децата имат своите специфични нужди, смята Таня Радочай.

Обучението по проекта ще продължи 5 дни.