22-годишният Омар Абдел Хамид ал Хусейн е нападателят в Копенхаген

Свят

16-02-2015, 08:34

Снимка:

ekstrabladet.dk

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Младежът бе убит вчера при зазоряване от полицаи

Предполагаемият извършител на нападенията в Копенхаген е 22-годишен мъж, роден и израсъл в Дания, съобщи телевизия ТВ2, цитирана от АФП. Според местни и чуждестранни медии името му е Омар Абдел Хамид ал Хусейн. След като е бил убит, у него са били намерени два пистолета. При обиска на жилището му е било открито автоматично оръжие, което вероятно е било използвано при първото нападение в датската столица – кафене „Крудтенден".

Датското издание „Екстра бладет" (Ekstra Bladet) пише, че Хусейн е излязъл от затвора само преди две седмици, където е излежал присъда за извършване на насилие. ТВ2, цитирана от БТА съобщава, че през ноември 2013 г. Хусейн е пробол с нож посред бял ден произволно избран пътник в градския транспорт. Тогава е снимката му е обиколила медиите, след като е бил обявен за издирване.

Властите съобщиха само, че младежът, убит преди зазоряване в неделя сутринта от полицаи, срещу които откри огън, бил известен на службите за връзки с престъпни банди.
Според следователите той е действал сам и разследването не сочи да е бил повлиян от ислямска идеология.

По-рано датската полиция съобщи, че е установила самоличността на предполагаемия извършител, но засега не посочи името му.

Началникът на полицията в датската столица Торкилд Фогде съобщи, че е намерено оръжие, което се смята, че е било използвано при първата стрелба срещу мястото, където се провеждала беседа за свободата на словото.

Началникът на службите за сигурност (PET) Йенс Мадсен изтъкна, че мъжът е бил известен на службите, но няма конкретни данни да е пътувал в Сирия или Ирак.

Смята се, че човекът, убит от полицията след двете нападения в Копенхаген, е искал да имитира атентатите в Париж през януари, съобщиха източници от следствието.

ТВ2 съобщи още за мащабна полицейска операция в киберкафене близо до мястото, където беше убит нападателят, и за най-малко двама задържани. Късно следобед полицаите още разпитвали посетители на кафенето.

Полицията съобщи пред журналисти, че претърсва жилища в квартала. Датският министър-председател Хеле Торнинг-Шмит заяви, че Дания е жертва на терор, че не е ясно какви са били мотивите за действие на нападателя, но има сили, които искат да наранят Дания, да посегнат на свободата на словото, предаде АП.