Министър Москов: Без договор с НЗОК, ако инвазивни кардиологии изследват здрави хора

Общество

16-02-2015, 07:56

Снимка:

n/a

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В ЕС не плащат за излишни терапии

Ако инвазивните кардиологии изследват пациенти със здрави съдове, това ще е един от обективните критерии НЗОК да не сключва договор с тях. Това съобщи пред "Труд" здравният министър д-р Петър Москов. Той е категоричен, че подобно действие не означава просто да се вземат едни пари от нашите вноски и да се изхарчат без особен ефект върху състоянието ни, а има риск от увреждане на здравето ни заради чисто комерсиални интереси.

Този и други наболели проблеми ще обсъждат днес водещи наши експерти на форум - "Възможности за по-добро лечение на сърдечносъдовите заболявания". Той е под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева и се организира от "Труд", Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по кардиохирургия и Българското дружество по интервенционална кардиология.

Установено е, че всяка пета или точно в 9 от 48-те инвазивни инвазивни клиники у нас изследват пациенти със здрави съдове. 70% от приетите в тях българи са били със здрави и незапушени съдове, но здравната каса е платила за всеки по 400 лева. Данните бяха обявени през септември м. г. след проверка на здравната каса и топ кардиоспециалисти. "Изследването на здрави хора е абсолютно неетично, да не говорим, че всяка процедура носи опасност за пациента", допълни пред "Труд" доц. Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

Добра практика: В ЕС не плащат за излишни терапии

Стандартите в ЕС позволяват в клиниките по инвазивна кардиология да попадат не повече от 30% пациенти с неувредени съдове, а при нас нормата е задмината 2 пъти и половина. За да се избегнат подобни недопустими източвания, в някои държави от ЕС здравните фондове просто не плащат за подобни интервенции. А в Швейцария и Германия се покриват само 30% от така извършените дейности.
Подготвяната картата на високоспециализираните дейности, която подготвя екипът на здравния министър, няма да затваря вече съществуващи лечебни заведения, а занапред ще пресява тези, които ще имат договор с НЗОК. Това ще става на базата на обективни критерии за качество на работата.