Министър Рашидов връща ценни икони на Украйна

Общество

15-02-2015, 16:06

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Културните ценности са задържани у нас преди 5 г.

Две икони, заържани от български митничари преди 5 г., ще върне министър Вежди Рашидов на Украйна. Това ще стане утре по време на официално посещение у нас на министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин.

През март 2010 г. Държавна агенция „Митници” задържала пощенска пратка, изпратена до България от гражданин на Украйна. Предметите в нея са отнети в полза на държавата, а със заповед на министъра на финансите е наредено културните ценности да бъдат предоставени на Министерството на културата. Отнетите икони се съхраняваха в Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” на Министерство на културата.

Сега в изпълнение на международно поетите от страна на Република България ангажименти по Конвенцията относно мерките за забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.), както и в израз на желанието на страните ни за развитие на отношенията между държавите в контекста на опазването на културното наследство, министър Вежди Рашидов ще предаде на официалната церемония на украинския външен министър Павло Климкин незаконно изнесените от територията на Украйна движими културни ценности - икони, съобщават от министерството на културата.

Спасените икони, открити и задържани на територията на Република България, са:
- Икона „Светци” (Събор на Светии), с размер 42,5 см х 32,7 см, датирана около края на ХІХ – началото на ХХ век;
- Икона „Светица” (Света Варвара), с размер 33 см x 28 см, датирана около края на ХІХ – началото на ХХ век.

С връщането на незаконно изнесените от територията на Украйна културни ценности българската и украинската страна ясно ще заявят желанието си и волята си в атмосферата на добро сътрудничество и взаимодействие да поддържат и занапред тесни контакти и по отношение на опазването на културните ценности и предотвратяване на противоправни действия спрямо тях, без значение на чия територия е установено съответното нарушение на международно приетите и ратифицирани и от двете държави норми за борба с престъпността относно незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост върху тях, уточняват от министерството.

Церемонията по връщането на двете незаконно изнесени от Украйна икони ще започне в 10.50 часа на 16 февруари в Министерството на външните работи.