1300 момичета под 16-годишна възраст са майки

Средства ще се дават, ако младата майка ходи на училище

1300 момичета в страната под 16-годишна възраст са майки, а малко над 3000 са на възраст между 16 и 18 години. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Tази неделя” по БТВ.

„Мисля, че няма човек в страната, който да мисли, че за едно дете на 13-14 години е по-добре да забременее и да ражда дете, отколкото да се учи в училището”, отбеляза министърът. По думите на Калфин децата ще получат това, от което имат нужда.

„Младата непълнолетна майка ще си получи средствата за детето, които ще бъдат в натура. Това и в момента е възможно по преценка на социалния работник. Това, което предлагаме, е майката на тази млада майка, която сигурно е също млада баба, да не взима детски само за това, че има дете под 18 години. Очевидно ролята на родителя не е да насърчава детето си да ражда на 13 или 14 години”, посочи Калфин.

Той обясни, че тези средства няма да се загубят, ако младата майка ходи на училище. „За завършена учебна година предложението е да получи средства, подобни на детските, които ще са като стипендия за това, че е завършила учебната година. Ако действително е родила дете по-рано и след това посещава училище, по никакъв начин това няма да се отрази финансово на семейството”, обясни министър Ивайло Калфин.