Втора стрелба край синагога в Копенхаген

Свят

15-02-2015, 10:57

Снимка:

bbc.uk

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според премиера на Дания това е политически мотивиран терористичен акт

Втора стрелба край синагога в Копенхаген само часове след смъртоносна атака срещу кафене в града, съобщи НоваТВ. Загинали са двама души - един човек на 55-годишна възраст и един от ранените полицаи. Полицаите са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

Нападателят е избягал, започнало е издирването му. Над Копенхаген кръжат хеликоптери, чуват се полицейски сирени. Властите посъветваха хората да не стоят в центъра на града, защото не е безопасно. Отцепен е районът в близост до централния пешеходен квартал и жп гарата, както и в емигрантския квартал.

Към 7:20 часа тази сутрин бе разпространена информация, че е убит мъж, открил огън срещу нейни служители близо до гара Ноебрьо. Съобщението гласи: "Полицията прочува дали убитият мъж е лицето, открило огън срещу кафенето "Крудтенден" и в синагогата".

Около 8 часа се появи информация в Ройтерс, че е застрелян един от терористите в Копенхаген. Той е бил открит в кафене в датската столица в близост до една от железопътните гари. Полицията проверява самоличността на убития, който е стрелял срещу полицията без предупреждение. Предполага се, че виновните за стрелбата са ислямски последователи, които търсят възмездие.

До момента обаче датската полиция отказва да потвърди дали между двете нападения има връзка. Засега се знае, че при първата атака нападателят е избягал с кола, която вече е намерена изоставена. Разпространени бяха и негови снимки.

„Има голяма паника между жителите на Копенхаген. Има засилено присъствие на полицията. Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Информацията е, че има втора атака. Не се знае дали има връзка с предишния инцидент от събота", обясни за „Събуди се" Николай Начев, българин, които живее в датската столица.

По-рано беше атакувано място, където се е състояла дискусия за исляма с участието на френския посланик Франсоа Зимерай и шведският карикатурист Ларс Вилкс. Смята се, че целта е бил именно той. Загинал е цивилен гражданин. Ранени са трима полицаи.

Карикатуристът Вилкс породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи порока Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана.