Денят след деня на влюбените: 5 начина да се спасим от любовния махмурлук

Най-доброто от печата

15-02-2015, 10:14

Снимка:

chicagonow.com

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Ако се събудите в хотел и ситуацията ви притеснява, изнижете се с финес

И така, добро утро. Днес е петнайсети февруари, което означава, че четиринайсети вече е в историята. Денят обещава ново начало, неделята си заприличва съвсем на типичната такава с пържените филии сутринта, уханието на манджа по обяд и звука на прахосмукачка, който се носи над квартала, пише в. „Труд". Всички любовни отношения, независимо от интензитета на взаимните чувства, вече влизат в нормалната си температура, а истерията около Деня на влюбените постепенно преминава.

Или пък тъкмо напротив - точно сега започва.

Защото, ако ще си демонстрираме чувствата само в един ден от годината, има огромна вероятност да натворим куп глупости, при това с най-добри намерения. И вместо в незабравим романтичен спомен, така пухкавият и розов, по западноевропейски възпитан и изгладен Св. Валентин, току вземе та се превърне в истински кошмар.
Като жена, която никога не е била подвластна на валентинките, сърчицата и подаряваните веднъж годишно зюмбюлчета в саксия, реших, че е време да впрегна цялото си образование по етикет и да дам няколко работещи решения за любовни и поствалентински ситуации, в които е твърде вероятно да сте изпаднали. Надявам се заедно и благодарение на добрите обноски да успеем да запазим любовния огън в непожароопасна форма или пък да си дадем сметка, че той е угаснал или никога не е горял.

Иначе на петнайсети февруари от четиринайсети остават още куп неща. Някои се появяват след около девет месеца, други - след малко повече, трети остават скрити в душите и спомените. Наяве са спаружените червени и розови балони, смачканите от четене валентинки, скъсаните хартии от подаръци, завяхващите цветя и... любовта. Когато я има, въпреки всичко това.

Събуждате се не до този, до когото е трябвало...

Късмет е, ако успеете да се измъкнете на пръсти. Ако сте в хотел и мъжът в бъркотията, на излизане платете сметката.

Случва се по-често, отколкото си представяте. Тръгнали сте „на лов" из заведенията на самия 14-и. Харесали сте си някого, запознали сте се, танцували сте, разменили сте си телефоните, даже сте се поцелували малко. На сутринта сте в чуждо легло, а до вас с блажена усмивка спи кротко някой друг... Тогава се опитвате да се сетите къде точно паметта ви изневерява и си давате сметка, че няколко ключови момента ви се губят. Запазете спокойствие! Ако ситуацията ви притеснява, трябва да се изнижете с финес. В случай че сте мъж, постарайте се да не обидите женското достойнство на момичето! Напишете й романтична бележка, че е било страхотно и тя е невероятна, но точно сега вие трябва да си тръгнете, защото: а/ не сте готови за връзка; б/ плашите се от чувствата си; в/ имате нужда от време и т.н. Помнете, че причината никога не трябва да бъде у нея, т.е. „не ми харесва дупето ти" не е вариант. Ориентирайте се и дали сте в хотел. Ако е така, на излизане платете сметката и поръчайте закуска в стаята за дамата и букет цветя. Поне това! Ако сте в дома й, никога, никога не оставяйте пари! Можете по-късно да пратите бутилка вино и букет, за да й благодарите за отделеното време. Ако пък сте дама, подобна ситуация минава доста по-лесно за вас. Така или иначе мъжете не разчитат да си намерят съпруга в нощта на Св. Валентин. Можете спокойто да си тръгнете, като оставите лаконична бележка от типа на „Беше хубаво!" Да, няма нужда да благодарите - да не би някой да ви е направил услуга?!

Не сте направили това, което половинката ви е очаквала...

Да, тя от колко време романтично се заглежда по витрините с годежни пръстени, дискретно бърше сълзите си на филми, в които „заживяват щастливо", купила си е нова рокля за ресторанта снощи и е отишла специално на фризьор, а вие... ми вие - нищо! Нито пръстен, нито строени в шпалир сервитьори, които ви изпяват любимото любовно парче, нито свещи, нито вие, клекнал на едно коляно, с разтреперан глас, молещ за ръката й...
Вижте сега! Големи хора сме и това, което един очаква, може да не е това, което се върти в главата и намеренията на другия. Затова не приемайте, че е ваша вината, че не сте направили точно това, което любимата е очаквала. Ако видите, че това наистина я е наранило, проведете с нея разговор. Бъдете откровени и не спестявайте нищо от мислите си - само така ще можете да поставите връзката си на здрава основа или да поправите счупеното. И не лъжете. Не е нужно да й казвате, че сте замислили да й направите предложение в един друг ден, на едно друго място, по един много по-забележителен начин, ако наистина не е така. Това са сериозни неща и етикетът повелява да ги поднасяме и понасяме с чест и почит към чувствата и достойнството на другите.

Малко сте се понапили...

Опитайте се да обърнете всичко на шега.

Мдааа... И като сте се понапили, сте взели да правите щуротии. Като например да не откъсвате очи от момичето на дансинга или, не дай си Боже, направо сте се впуснали да флиртувате с него! В най-лошия случай дамата, с която сте излезли за Деня на влюбените, си е събрала партакешите и си е тръгнала. Малко може да се направи в този случай. Но все пак добрият тон си е добър тон, затова непременно се опитайте да й звъннете! Ако не отговори, пратете й поне есемес с извинение. Не, че ще го приеме, но поне ще види, че сте уважили достойнството й. А никоя жена не трябва да усеща, че някоя друга е по-харесвана от нея, независимо от ситуацията и състоянието на кавалера, с когото е излязла.

Ако алкохолната ви свобода не е била чак такава, обикновено нещата са поправими. Силно се надявам да не сте от онези, които стават агресивни благодарение на чашката, защото там за добри маниери няма как да става дума. Но ако благодарение на алкохола сте се разтанцували в несвяст или пък сте станали непоносимо нежни, това също може да доведе до някои малки недоразумения. Като например половинката ви да се почувства неудобно или пък да не може да си ви подбере да си тръгнете. Когато на следващия ден си дадете сметка за това какво се е случило снощи, бъдете просто мил/мила и не се опитвайте да се защитавате чрез атака от типа „а ти пък един път, когато...".

Постарайте се да обърнете нещата на майтап, да се погрижите за доброто настроение на човека до вас и да предложите да прекарате неделята уютно и заедно - дълго следобедно гушкане, бавно пиене на чай, чаша вино надвечер, тиха музика, разглеждане на стари снимки или пък споделяне на романтичен филм. Нужно ви е просто нещо стоплящо душата.

Забравили сте го тоя Св. Валентин!

Ако сте забравили, не се извинявайте. Излъжете, че за вас всеки ден е Свети Валентин и изведете съкровището си още днес или утре на любовна вечеря.

Първо да се разберем, че това е абсолютно възможно да се случи. Та ден преди него беше петък, 13-и, цялата фаталност се беше стоварила върху нещата от живота, къде ти сега да помниш и че следва Денят на влюбените?! Пък и тоя празник на нас, българите, не ни е вплетен в гените. Да забравиш за Св.Валентин може да е разбираемо, но това далеч не значи, че е простимо. Особено за дамската част от населението. Ако сте в позицията на мъж, допуснал този грях, веднага се погрижете да оправите нещата. Спретнете красив букет от червени рози или нещо още по-впечатляващо, организирайте вечеря изненада или подарете на половинката си един хубав спа следобед. И най-важното - кажете й, че нарочно сте пропуснали самия 14 февруари, защото любовта ви към нея не може да се побере в един ден, в който всички други се опитват да намърдат своята. Кажете й още, че не конкретният ден, а всеки ден за вас е празник да сте с нея и затова ще й правите подобни изненади извън общоприетите дати за това. (Ама обещаното си е обещано - гледайте след това да го спазвате!) Имате и втори вариант - чистосърдечно да си признаете, че сте забравили и да помолите за извинение. Лично аз обаче бих предпочела първия вариант. Понякога малките заблуди са по-сладки.

Подаръкът, който сте купили, не се е харесал

Подарили сте например закачливо бельо с идеята, че любимият/любимата ще го приеме като приятна сексуална закачка помежду ви. Тя/той обаче трепетно разкъсват хартията на подаръка, изваждат от него бикините със заешка опашчица или боксерките с дупка на едно конкретно място и... замръзват! Постепенно изражението им придобива смисъла на „Ти да не би да ме мислиш за перверзница?!"... Ами, това е положението, явно не сте добре разбрани. Чувството за хумор е нещо относително и може да причини доста неразбории, затова трябва да сте сигурни, че отсрещната страна трепти на вашите хумористични вълни, за да се метнете да сърфирате заедно по тях.

В този конкретен случай първо се опитайте да обясните идеята си, пък ако тя все още остава неразбрана, се извинете за избора си и се постарайте да смените темата и да омекотите удара с някакви други забавления - изведете половинката си, обадете се на приятели, купете й/му първото нещо, което му грабне погледа от някоя витрина.

Изчакайте да мине празникът, но след това добре си дайте сметка дали точно това е вашият човек и ако ще се цупи така на вашите закачки, какъв точно ще е въздухът в двойката ви...