Съюзът на съдиите призова кабинета да прави реформа

ССБ настоява да се спазва принципът на независимост на съдебната власт

Съюзът на съдиите в България поиска от политиците, коментиращи разработката „Червеи”, да насочат усилия за постигане на действителна съдебна реформа и придържането към държавнически подход при конституирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него, вместо да коментират кой да бъде обвинен или съден, предаде БТВ.

ССБ отново призовава да се спазва принципът на независимост на съдебната власт. Този основополагащ конституционен принцип изисква въздържане от страна на представителите на другите две власти от всякакви действия, които биха могли да бъдат възприети като намеса в осъществяването от страна на органите на съдебната власт на техните функции.

Становището на съдиите е провокирано от последните изявления на премиера Бойко Борисов за разработката „Червеи” и декларацията на ГЕРБ за осъдителната присъда на заместника му в партията Цветан Цветанов за отказано подслушване.

Борисов сравни скандала по делото „Червеи” с процеса срещу заместника му Цветан Цветанов, по който той е осъден на 4 години затвор и стигна до извод, че замесените в разработката трябва да бъдат осъдени на по 400 години затвор.

Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат съдени, представляват заплаха за правовата държава, пишат от ССБ.

След като Софийският апелативен съд призна Цветанов за виновен за това, че е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново, Орлин Тодоров и още двама души, въпреки че са разрешени от съд, от ГЕРБ излязоха със специална декларация в защита на заместник-председателя на партията.

Според ГЕРБ осъдителната присъда на Цветанов е единствено опит за дискредитирането му, който идвал от медийно-политическия кръг "Хохегер". От парламентарната група заявиха, че осъдителната присъда напомня за присъдите на комунистическия трибунал.

Съдийската организация напомня, че България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за подобни изказвания, които поставят под съмнение презумпцията за невинност и правото на справедлив процес.