Путин с рекорден рейтинг от 74%

Това означава, че при едни реални избори, той би спечелил с близо 90%

Електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум от 74 процента според публикувано днес проучване на общественото мнение на Фонд "Обществено мнение" (ФОМ), предаде ТАСС.

Близо три четвърти от участниците в анкетата, проведена на 7 и 8 февруари, са отговорили, че ще гласуват за Путин, ако следващите президентски избори в Русия се състоят следващата неделя. Електоралната подкрепа за президента се е увеличила с 2 процента спрямо предишното подобно проучване, проведено седмица по-рано, съобщи Дарик.

Поддръжката за останалите потенциални кандидати не е претърпяла промяна. За председателя на Либерално-демократическа партия на Русия Владимир Жириновски биха гласували 5 процента, за лидера на комунистите Генадий Зюганов - 4 процента, а за бившия ръководител на партия "Гражданска платформа", бизнесемена Михаил Прохоров - 1 процент.

Огромното мнозинство от руснаците, 84 процента, смятат, че руският президент се справя добре на поста. 44 процента изпитват безусловно доверие към Путин, а 41 процента по-скоро имат доверие в него.

Електоралната подкрепа за руския президент нараства устойчиво през последната година и по-конкретно след държавния преврат в Украйна миналия февруари и анексирането на Крим от Русия месец по-късно, отбелязаха от ФОМ. Той надхвърля 70 процента вече шест месеца.

Това означава, че при едни реални избори, Путин би спечелил с близо 90 процента.

Проучването е било проведено в 64 от общо 85 субекта на Руската федерация с участието на 3000 респонденти.