Депутати се готвят да "рестартират" Северозапада

Политика

13-02-2015, 12:45

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Монтана събира всички депутати, министри и кметове от най-изостаналия регион в Европа

Реформаторите организират среща за подкрепа на най-изостаналия край в целия ЕС – Северозапада. Това каза на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Борислав Великов, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Събитието ще се проведе на 16 февруари (понеделник) от 13.30 часа в град Монтана.

Инициативата идва от Реформаторския блок, но ще присъстват всички народни представители от трите области Видин, Враца и Монтана, без разлика от коя парламентарна сила са. За събитието са поканени министри, кметовете на всички общини в трите области, областните управители, председателите на общинските съвети, бизнеса.

"Бихме искали да идентифицираме онези ключови проекти, които да подкрепим както от управляващото мнозинство, така и самите министри – да направим фокусиране върху проблемите на Северозапада. Засега се спираме работно на три области – развитие на икономиката, агробизнеса и туризма. Природните условия и земята там са все още чисти и са подходящи за развитие на такива дейности", посочи Великов.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова добави, че за 100 дни партията е показала не само че може да подкрепи реформаторско правителство, но и че всички парламентарни групи могат да обединят усилията си и да подпомогнат най-изостаналия регион на България – Северозапада.

"През предходното управление на тройната коалиция имаше публична инвестиционна програма, която раздаде пари къде ли не, но в този край не даде нито лев. Надяваме се, че с инициативата, която ни обедини, да подтикнем правителството да помисли за демографската криза и за рестарт на икономиката в този регион и да изравни социално-икономическото си положение с Южна България", посочи депутатът. Атанасова добави, че се надява да бъде подкрепена Националната програма за саниране. "Време е нашите градове да имат нов облик и се надяваме всички с общи усилия да успеем", каза още тя.
Найден Зеленогорски от Реформаторския блок посочи, че Северозападът трябва да бъде във фокуса на много правителство, защото трябва да се изгради единна концепция за 20-30 години напред.