До средата на 2015 г. всички оперативни програми ще стартират

Възстановяването на инвестициите в големите инфраструктурни обекти и стартирането на програмата за саниране са сред успехите на кабинета, отчете Дончев

До средата на годината очаквам всички оперативни програми от новия програмен период да стартират. Това заяви вицепремиетър Томислав Дончев по време на брифинг на четиримата вицепремиери от кабинета "Борисов", които отчетоха първите 100 дни на правителството.

Той посочи, че никой от членовете на кабинета не е имал време да навлезе в ресора си заради геополитическата криза, спирането на "Южен поток", природните бедствия и кризите, предизвикани от "човешка глупост". Според него най-голямото предизвикателство пред кабинета е да намери финия баланс между осигуряване на стабилност и стартиране на реформи в ключови сектори.

Според него някои от реформите като тези в здравеопазването, правосъдната система и държавната администрация, вече имат лица и посока, но той приема критиката, че кабинетът е можел да бъде по-бърз и решителен.

Като положителни резултати, той отчете възстановяването на инвестициите в големите инфраструктурни обекти, стартирането на програмата за саниране и заяви, че правителството е успяло да "напипа" пулса, който трябва да гарантира икономически растеж.

Дончев отчете, че е минимализиран риска в края на 2014-а от загуба на стотици милиони от еврофондовете и сумата е редуцирана до 27 млн. От разплатените 1 млрд. по еврофондовете през 2015 година над 40% са платени през първите 100 дни на кабинета.