ГЕРБ настояват Цветанов да получи справедлив процес

Политика

13-02-2015, 12:17

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Партията възрази срещу опитите за дискредитирането му

Парламентарната група на ГЕРБ категорично възразява срещу опитите за дискредитиране на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Това каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева в декларация от името на групата, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Целенасочените внушения по негов адрес, които медийно-политическият кръг "Хохегер" лансира в публичното пространство през последните две години, имат за цел да сатанизират Цветанов и по този начин да отслабят ГЕРБ на изборите, при които той традиционно е председател на Националния предизборен щаб на партията. Ако публичните манипулации не можеха да отслабят партията, която продължи да печели убедително всеки избори, то те създадоха безпрецедентен натиск върху българските институции – натиск, който ги постави в унизителна позиция да изпълняват повелите на партийните ръководства на тройната коалиция – БСП, ДПС и "Атака" – под заплахата от кадрови чистки при неподчинение", добави Караянчева.

По нейните думи присъдата срещу Цветан Цветанов е била прочетена от председателя на БСП още в края на март 2013 г. – дни след "старателно организирания и осъществен метеж”, който свалил правителството на Бойко Борисов. "На "Позитано" 20 беше размахан анонимен сигнал срещу бившия министър на вътрешните работи . Управленски похват, познат ни от тъмното тоталитарно минало на България. 25 години по-късно нищо в главите на другарите отляво не се е променило – само банковите им сметки и личните им състояния", заяви депутатът.

Според Караянчева, експлоатирането на държавните институции като партиен придатък е останало, както са останали пропагандните прийоми, с които "Държавна сигурност" е манипулирала общественото мнение. "Срещу Цветанов бяха използвани всякакви способи, които имаха за цел да внушат, че той е подслушвал едва ли не всеки български гражданин. Правоприлагащите институции все пак проявиха професионализъм и не реализираха анонимката от "Позитано" 20. Пропагандният октопод на бившите управляващи не спря да пуска пипалата си към овладяване на властта в държавата. След като постигна успех след аферата "Костинбродски бюлетини", предприе нова офанзива срещу Цветанов, звучаща още по-абсурдно. Този път той беше обвинен, че е отказал да разреши прилагането на СРС", припомни Цвета Караянчева. Тя определи като необясними обвиненията, че един министър може да бъде обвинен в това, че е отказал да разреши процедура, за която държавата му е дала право да решава.

"Така се стига до произнасянето на осъдителна присъда, напомняща за присъдите от комунистическия трибунал, познат като Народен съд", добави депутатът.

Тя подчерта, че ГЕРБ не иска да се намесва в работата на независимия български съд, но се противопоставя на опитите съдебната система да бъде използвана като оръжие в ръцете на политически кръгове, които са готови да прекрачат всички демократични граници, за да се доберат до държавната и икономическата власт в страната.

"Настояваме председателят на ПГ на ГЕРБ да получи справедлив процес, съобразен с всички законови разпоредби и процедури. Призоваваме всички политически сили и органите, формиращи общественото мнение в държавата, да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета вместо на обективна оценка за работата му", посочи Караянчева. По нейните думи оценката за Цветанов е дадена както от избирателите, които са продължили да гласуват доверие на ГЕРБ, така и от всички външнополитически партньори на България, които изразяват подкрепата си към партията и Цветан Цветанов в частност.