Подготвят помещения за временни арести за бежанци

В следствения арест настаняват само агресивните чужденци

В Русе няма да се налага да се строи изцяло нов временен арест за бежанци, а за тази цел ще бъдат подготвени помещения. Това заяви в крайдунавския град директорът на Главна дирекция ''Гранична полиция'' Милен Пенев, предаде БНР.

Заловените на ''Дунав мост'' емигранти ще изчакват по ден-два на етаж в свободния в момента блок на територията на Гранична полиция, който се намира близо до граничния пункт. Помещенията ще са с капацитет 40 бежанци. Там емигрантите ще бъдат настанявани, докато срещу тях се водят процесуални действия по досъдебно производство за нарушаването на държавната ни граница и ще изчакват, докато бъдат изправени пред съда. Само чужденците, които проявяват агресия при задържането си, ще бъдат настанявани в следствения арест в Русе.

"Има съгласие от министър Вучков. Надявам се скоро идеята да се финансира от Министерския съвет", обясни Пенев. Подобен временен арест ще бъде създаден и на българо-сръбската граница в Брегово, а на тази с Турция вече функционират пет такива, каза шефът на ''Гранична полиция''.

Темата за помещения за бежанците в Русе се обсъжда от есента, когато в рамките на два дни бяха заловени над 50 нелегални чужденци.