Швейцария намалява имиграцията от ЕС страни с нови квоти

Свят

13-02-2015, 09:45

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Германия подготвя закон, за да спре наплива на нелегални имигранти от Балканите

Швейцария въвежда нови квоти за чуждестранни работници в отговор на резултатите от референдум, на който жителите на страната поискаха да бъде намалена имиграцията от страни - членки на ЕС, писа в. "Файненшъл таймс". Ограниченията ще се налагат на работници, които са в Швейцария повече от четири месеца. Проектозаконът предстои да бъде одобрен от парламента, преди да влезе в сила. След проведения преди около година референдум, швейцарските власти обещаха да предоговорят споразумението с ЕС за свободно движение на хора, което е в сила от 1999 г. и позволява на европейски и швейцарски граждани да се движат свободно на двете територии. Швейцарските банки и фармацевтичните компании, където се наблюдава тенденцията голяма част от персонала да са европейски граждани, се обявиха против мерките за ограничаване на имиграцията.

Междувременно Германия подготвя закон, чиято цел е да спре наплива на нелегални имигранти от Балкани, съобщи електронното издание "ЮрАктив", като цитира министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Предвижда се Косово, Черна гора и Албания да бъдат обявени за сигурни страни на произход, което значително ще улесни отхвърлянето на молбите за убежище, подавани от гражданите на тези държави, както и депортирането им. "Масовата имиграция" от Косово не само надхвърля възможностите на германската система за приемане на бежанци, но и има разрушителен ефект за стабилността на балканската държава, обясняват от Министерството на вътрешните работи в Берлин. 99% от молбите за убежище, подавани от косовари, досега са отхвърляни, което ясно показва, че не са подлагани на политическо преследване в родината си. Само през януари т.г. в Германия са подадени 25 000 молби за убежище, което е със 73% повече от исканията, подадени за същия период през миналата година. Най-много молби са подадени от Сърбия, следвана от Косово с 3630 молби за убежище, което е двойно повече от декември 2014 г.

В последните месеци хиляди косовски албанци напускат Косово в търсене на по-добър живот. В сряда ЕК призова правителството в Прищина да засили граничния си контрол и да предприеме допълнителни мерки заради рекордния брой косовари, които нелегално влизат в Шенгенското пространство. "Косовските албанци са почти 40% от имигрантите, влизащи нелегално в ЕС, което е повече от дела на сирийците и афганистанците", обяви говорителката на ЕК Наташа Берто, цитирана от информационните агенции.