Обмислят се паспортни проверки в Шенген

Политика

13-02-2015, 09:36

Снимка:

Пресслужба на МС

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има нужда най-много от обмяна на данни за авиопътниците в ЕС

Европейските лидери призоваха за въвеждане на по-строг граничен контрол в някои случаи в шенгенската зона, където на практика няма граници, съобщи БНТ. Тази мярка е част от обновената стратегия за борба с тероризма. На съвета си в Брюксел лидерите обсъждаха и ситуацията в Украйна и проблемите с Гърция.

Атентатите в Париж и осуетеният атентат в Белгия в началото на годината предизвикаха преглед на мерките, които Европа предприема срещу евентуални терористи. В изявление след края на съвета лидерите казват, че е възможно без промяна на правилата да бъдат въведени систематични и координирани проверки на заподозрени в тероризъм на територията на Шенген:

Доналд Тукс, председател на Европейския съвет: Това, от което има нужда най-много, е обмяна на данни за авиопътниците в Европейския съюз. Това ни трябва скоро. Въвеждането на такава единна, достъпна за всички държави система с лични данни на пътниците, се обсъжда отдавна, но се бави заради загриженост за човешките права. Сега пред нея пътят е открит. Проблемът за европейските правителства са т.нар. чуждестранни бойци – европейци, които отиват да се бият на страната на Ислямска държава в Сирия или Ирак и после се връщат радикализирани в Европа.

Лидерите предпазливо приветстваха постигнатото в Минск примирие, но подчертаха, че най-важното е то да се спазва. Остава възможността в бъдеще да бъдат наложени нови санкции на Русия.