Държавното обвинение поиска отнемането на лиценза на KPMG

Наложената сега парична глоба за КТБ не съответства на нанесените щети

Софийска градска прокуратура (СГП) е поискала да се отнеме лиценза на одиторската компания KPMG като за целта е протестирала срещу решението на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) да й наложи само парична санкция. Това каза председателят на КПНРО Ваня Донева по време на изслушване пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. По думите на Донева, цитирана от Инвестор, сред мотивите на прокуратурата е фактът, че паричната глоба за KPMG и одиторите, които са работили по финансовите отчети на КТБ, е несъотносима към нанесените щети.Така скандалът с глобата, наложена на компанията, продължава.

В началото на тази година комисията глоби KPMG и двама от служители с общо 200 хил. лв. Гласуването за отнемането на лиценза на дружеството, както и за правата на одиторите, бе тайно, като трима от членовете на колегията са били "за", а двама - "против". За да бъде прието предложението, се изискват 4 гласа "за" и един "против". След вота Ваня Донева обяви публично, че е била сред гласувалите "за" отнемане на лиценза на KPMG. "Косвените щети от затварянето на КТБ са 10 - 13 млрд. лв., което е 10% от БВП на страната", заяви Донева, като допълни, че не е имало дилема за това дали да гласува за отнемането на лиценза на KPMG.
Протестът на прокуратурата, чрез комисията, е представен в Софийския районен съд с искане да се постанови най-високото наказание - отнемане на лиценза на одитиращата компания.