Депутатите създадоха Комисия за българите в чужбина

Общество

12-02-2015, 15:54

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Активната политика за сънародниците ни зад граница може да спомогне преодоляването на демографската криза

Депутатите приеха промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с които се създава Комисия по политиките за българите в чужбина, предаде репортер на Bulgariautre. Предложението беше отправено от ПГ на БСП лява България и беше прието единодушно от народните представители в пленарна зала.

Идеята е комисията като помощен орган да съдейства и да подпомага опазване на българското етнокултурно пространство и културно-историческото ни наследство в чужбина, да оказва помощ при защита на правата на българите зад граница и да стимулира изграждането и организирането на българско лоби в чужбина, което да подпомага постигането на целите на развитие на родината.

„Българите в чужбина са създали над 500 организации. Диалогът с тях следва да се води не само от съответните институции на изпълнителната власт, но комуникацията с българските общности и организации трябва да има и адекватна подкрепа на парламентарно равнище", се посочва в мотивите към решението за създаване на комисията.

Активната политика за българите в чужбина е свързана и може да бъде важен елемент от политиката по преодоляване на демографската криза, посочват още вносителите.