Няма увеличение на нашенци в Украйна, които желаят българско гражданство

Ние имаме задължения към тези хора, защото са ни сънародници, зави вецепрезидентът Маргарита Попова

Няма регистрирано голямо увеличение на желаещите наши сънародници от Украйна за получаване на българско гражданство. Това съобщи в Пазарджик вицепрезидентът Маргарита Попова. "Ние имаме задължения към тези хора, защото са ни сънародници, защото имат български корен и нашата грижа трябва да бъде демонстрирана, без значение дали те искат да станат български граждани или не", каза още тя. Според Попова това, че се поде като инициатива в парламента, е много хубаво. Ако хората наистина имат нужда от хуманитарна помощ, от топла дума, от разбиране - да го направим, да го демонстрираме, като за сънародници, като за хора”.

Вицепрезидентът бе специален гост на учредяването на ученически клуб "Млади възрожденци" в Пазарджик. Инициативата е на Общобългарски комитет "Васил Левски". “Събрали сме се родолюбци от различни професии, което е знак, че можем заедно с нашите деца, като Апостола, от град на град да създадем комитети“, заяви Попова.

Според вицепрезидентът, от особена важност е да съумеем да запазим нашето родолюбие в дни, когато "светът е напрегнат и тревожен“. "Европа има нужда от единение, за да се превъзмогне една злина и Европа дава знак, че разумът ще надделее и ще я превъзмогне”, каза Маргарита Попова.

Тя се обърна към децата от различни училища в Пазарджик, които се включват в клуб "Млади възрожденци”, като ги призова да съхраняват и пазят българските традиции и памет, защото, по думите й "няма нищо по-свято и по-смислено от това да обичаме нашите стари възрожденски огнища, където са били първите учители, първите читалищни работници“. "Не забравяйте духовното, защото то ще ни изведе напред, а материалното е преходно“, допълни Маргарита Попова.