Комисията по външна политика отхвърли предложението за нов дълг

Политика

12-02-2015, 15:28

Снимка:

Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Владислав Горанов: Докато камерите работят, дебатът ще е винаги между 1 и 5 клас

Комисията по външна политика в парламента не прие законопроекта за ратификация, с който се дава възможност на правителството да изтегли нов външен дълг от 16 милиарда лева за следващите три години, предаде репортер на Bulgariautre. Заседанието на комисията се проведе по време на почивката на народните представители.

Предложението беше прието от 9 депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Трима членове от БСП гласуваха „против", а 6 депутати от ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център се въздържаха.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че докато камерите работят, дебатът ще е винаги между 1 и 5 клас. Министърът поясни, че не за първи път таванът на лихвите е 10%. „Идеята е да не даваме никаква насока на пазара каква доходност очакваме", обясни Горанов.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок обясни, че няма нов заем и няма защо хората да бъдат подвеждани. „Става дума за дефицит, който трябва да се покрие, и сега става въпрос за рефинансиране при удобни условия. Има ниски нива на лихвите. С това рефинансиране ще спестим разходи при лихвите", добави депутатът.

Документите за ратификация са договор за дилърство между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит, договор за агентство между България и Ситибанк, клон Лондон и акт за поемане на задължения от Република България.

Предстои Комисията по бюджет и финанси да гласува предложението на днешното си заседание, след като вчерашното беше отложено заради продължителното гласуване на промените в Закона за МВР в пленарна зала.