Франко Неро пристига на София филм фест

Арт и Стил

12-02-2015, 12:35

Снимка:

www.afisha.ru

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да загреем за София Филм Фест

София филм фест 2015: Месец кино след месец

Всички режисьори, които са работили с него, го определят като "кинозвяр"

Големият италиански актьор Франко Неро ще бъде специален гост на 19-ия София филм Фест, за да получи Наградата на София и за световната премиера на филма с негово участие "Децата на Маам" (2014) на режисьора Паоло Консорти. За премиерата на в България пристигат още изпълнителят на главната роля – актьорът Лука Лионело (изиграл Юда в "Страстите Христови" на Мел Гибсън), режисьорът Паоло Консорти и продуцентът Джузепе Лепоре. "Джон Форд имаше Джон Уейн, Серджо Леоне имаше Клинт Истуд, аз имам Франко Неро", коментира Серджо Корбучи.

Превърнал се в истинска киноикона с "Джанго" на Серджо Корбучи (от който Куентин Tарантино черпи вдъхновение за своя "Джанго без окови", 2012), и с впечатляващите си участия във филмите на Джон Хюстън, Луис Бунюел, Клод Шаброл, Франко Дзефирели, Сергей Бондарчук – Франко Неро има зад гърба си половинвековна кариера в киното с близо 200 филма.

Франко Неро e роден на 23 ноември 1941 г. в Парма, Италия. Истинското му име е Франческо Спаранеро. В театралното училище към "Пиколо театро" на Джорджо Стрелер в Милано, Франко Неро е най-недисциплинираният студент, почти не ходи на лекции, а след много години, когато среща своя учител, той му е сърдит, че никога не споменава името на училището, от което започва кариерата му.

В края на 60-те и началото на 70-те години актьорът се снима в няколко класически спагети-уестърни и италиански криминални трилъри. Това му носи звездна слава, но Неро се стреми да разнообрази репертоара си, като често се снима в различни по жанр продукции — във военната драма "Битката при Неретва" (1969) на Велко Булайч, във френско-испанския "Тристана" (1970) на Луис Бунюел, където си партнира с Катрин Деньов, както и в "Денят на кукумявката" (1968) на Дамяно Дамяни, където играе с Клаудия Кардинале; режисьорът Срегей Бондарчук кани Неро за ролята на прочутия американски репортер Джон Рийд във филма си "Червените камбани" (1982-1983).

Всички режисьори, които са работили с Франко Неро, го определят като "кинозвяр" и споделят удоволствието от присъствието му на снимачна площадка.

За своята дълга кинокариера Франко Неро споделя: "Един ден американски дистрибутор ме попита дали си давам сметка колко хора по света ме познават?" "Не", отговорих му аз. "Над три милиарда", репликира той. Не можех да повярвам, никога не се бях замислял върху това! Като актьор и продуцент обикалям света по цяла години и никога не се спирам. Наскоро изнасях лекции в Куба, където си мислех, че никой не е чувал за мен. Изненадата ми беше огромна, когато разбрах че повечето от студентите ми не само знаеха кой съм, но и бяха изгледали по няколко мои филма."