Парламентът прие окончателно промените в Закона за МВР

Крими

12-02-2015, 12:20

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

ГДБОП излиза от ДАНС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за МВР, предаде репортер на Bulgariautre. ГДБОП се връща в структурата на МВР. Досега дирекцията беше част от Държавна агенция за национална сигурност. Така главните дирекции в МВР ще са Главна дирекция „Национална полиция", Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", Главна дирекция „Гранична полиция" и „Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

Главният секретар на МВР ще се назначава с указ на президента на републиката по предложение на Министерския съвет. За главен секретар и заместник-главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани лица, които отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и притежават не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на ръководна длъжност.

След приемането на промените в Закона за Министерство на вътрешните работи министър Веселин Вучков коментира, че законопроектът е бил необходим. „Независимо от политическото противопоставяне, съм сигурен, че мястото на ГДБОП не е в ДАНС, а в МВР, че е най-добре кариерата на един служител да се развива чрез конкурс. Административните звена в МВР ще се подчиняват на Закона за държавния служител и Кодекса на труда от 1 април", допълни Вучков.

По думите му 2015 г. може да се окаже историческа от гледна точка на това най-сетне разузнавателните служби да имат своята законодателна база.

Преди окончателното приемане на промените депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев предложи в Преходните и заключителни разпоредби на закона да бъде вписан текст, според който в срок от един месец от влизане в сила да се прекратят пълномощията на главния секретар Светлозар Лазаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и председателя на ДАТО Цветан Китов, а след това президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на техни заместници. Пленарното заседание беше прекъснато и депутатите излязоха в почивка, за да обсъдят въпроса. След паузата и консултациите в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева между партиите предложението бе оттеглено. „Предвид добрия тон и дух на дебата за МВР и предвид консултациите на председателски съвет, заради добрия тон, уважението, добронамереността и за да не се счита, че в моето предложение има умисъл, оттеглям предложението", посочи Пламен Нунев от парламентарната трибуна.