И Патриотичният фронт иска мораториум върху износа на необработена дървесина

Политика

12-02-2015, 12:14

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Патриотите предлагат забрана за износа на необработена дървесина за три месеца, считано от 6 април

Парламентарната група на Патриотичния фронт внесе вчера в деловодството на Народното събрание проект за решение за мораториум върху износ на необработена (обла) дървесина, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Патриотите предлагат министърът на земеделието и храните да забрани със заповед износа на необработена обла дървесина от всички категории и дърва за огрев за срок от три месеца, считано от 6 април.

Предвижда се още парламентът да възложи на министъра незабавно да започне преговори с представители на дървообработващата, мебелната и целулозно-хартиената промишлености за сключване на дългосрочни рамкови договори за гарантирана доставка на обла дървесина до края на 2015 г.

Патриотичният фронт предлага до изтичане на срока на забраната земеделският министър и министърът на финансите, съвместно с представители на браншовите организации в сектор горско стопанство и горска промишленост, да приемат и въведат чрез решение на Министерски съвет режим за износ на необработена дървесина, както и да приемат определение на термина "обработена дървесина".

Внесеният проект предлага още Народното събрание да задължи държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите да създадат нормативен режим за недопускане похабяване на дървесина, нейното правилно разкройване и сортиментиране съгласно изискванията на БДС. Проектът предвижда парламентът да възложи на ДГП и ИАГ да контролират изпълнението на този режим, независимо от собствеността на горите и начина на отдаване на дървесината на дърводобивните фирми.