Сепаратистите отказаха да подпишат споразумение за примирие в Минск

Първоначалната информация за постиганата договореност бе опровергана

Въпреки съобщенията на някои руски агенции за приключване на преговорите в Минск след близо 14 часа и то със споразумение, разговорът в беларуската столица между лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция – Петро Порошенко, Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, продължава.

Първоначално руската агенция РИА "Новости" съобщи, че разговорите са завършили с постигането на план за примирие в Източна Украйна, но след това тази информация бе опровергана от "Интерфакс", цитирана от Mediapool.bg.

По време на кратката пауза украинският президент Петро Порошенко заяви, че засега няма никакви добри новини. След 14-часови преговори Порошенко каза още, че руският му колега Владимир Путин е поставил неприемливи условия.

Споразумението за примирие е било готово, но лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск Александър Захарченко и Игор Плотницки са отказали да го подпишат, съобщи руският информационен канал "Вести 24". По непотвърдена информация документът е съдържал 10 точки за прекратяване на огъня в рамките на следващите 48 часа, изтегляне на тежкото въоръжение и създаване на зона за сигурност, съобщи БНР.

Възможността за договаряне на подобен документ бе обявена от украински дипломатически източник още през нощта срещу четвъртък. Според източници на Франс прес основната спънка пред преговорите за запазване целостта на Украйна е било нежеланието на Киев да признае бунтовническия контрол върху територия от над 500 кв. км, завзета през последния месец.

Друг ключов въпрос в разговорите е бил контролът върху 400-километровата граница на Русия със самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, откъдето, според украинската делегация, сепаратистите получават редовно военна помощ от Москва.

Петро Порошенко, Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд преговаряха цяла нощ под натиска на бойните действия в Източна Украйна, отнели живота на най-малко 50 души само последния ден. Общият брой на загиналите от миналия април, по официална статистика, надвишава 5400 души, а десетки хиляди са принудени да живеят в бомбоубежища.

В същото време кризата в Украйна и резултатите от мирните преговори в Минск ще бъдат основна тема на предстоящия по-късно в четвъртък в Брюксел Европейски съвет.