Зам.-министър Денчев: Не са отклонявани европари от студентски стажове

Общество

12-02-2015, 10:12

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти източиха 50 000 лева с фиктивни стажове във варненски фризьорски салон

Там, където се открият нарушения и не са правени проверки, парите ще връща учебното заведение

Отговорността за схемата със стажовете е на ВУЗ-овете, заяви тази сутрин пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието проф. Николай Денчев. Той увери, че парите ще се върнат и няма нито един лев от европейските средства, който да е бил отклонен по този начин. Там, където университетите не са направили съответната проверка, средствата ще бъдат за сметка на дадения ВУЗ, подчерта зам.-министърът.

Припомняме, че разследване показа как стотици хиляди левове изтичат през организирана манипулация, в която са въвлечени студенти, преподаватели и фирми. Сигналът е подаден от жена, чиято фирма е била открадната, за да бъде въвлечена в схемата. Става въпрос за Айнур Генч от Варна. Тя има фризьорски салон, където, по документи, са стажували стотици студенти от университети в цялата страна. На практика обучение не е имало. За фиктивния стаж само в този салон студентите са взели около 50 000 лeва.

След разследването в редакцията на "Здравей, България" са пристигнали десетки сигнали за източването на огромни суми от еврофондове чрез фиктивни студентски стажове. В интернет също има коментари, че това е практика още от стартирането на тази програма. Посочва се също, че схемите съществуват от много време. Според други коментари повече от 75% от стажовете са несъществуващи.

Проф. Денчев заяви, че просветното министерство знае за тези сигнали. Той посочи, че конкретният случай с фризьорския салон на Генч е разкрит от екип на ведомството.

Зам.-министърът обясни, че става дума за криминална схема, организирана от трима души. Проф. Николай Денчев посочи, че те са установени, но отказа да посочи имената им. Само каза, че става въпрос за бивши студенти, които са минали през такава практика и са разбрали как работи системата.

По думите на Денчев, през практики до момента са минали 71 000 души. По-внимателно изследване трябва да установи колко от тях са реални и колко не. Около 100 нови студенти влизат в практика всеки ден. Зам.-министърът коментира, че министерството няма как да провери един по един колко от тях са реални. Той обясни, че именно заради това системата е направена по такъв начин, че в университетите се намира академичен наставник, който трябва да провери на място реализира ли се тази практика или не. Отговорността е на университетите, категоричен е проф. Николай Денчев.