Швейцарски екип ще проверява „Фалкон"-а

Лицензираните експерти пристигат днес

Лицензирани специалисти от Швейцария пристигат, за да направят експертиза за причините, довели до принудителното кацане на правителствения самолет "Фалкон", съобщи Нова ТВ. Към момента самолетът е на стоянка, запечатан и поставен под видеонаблюдение и охрана от НСО.

"Фалкон" кацна на летище "София", след като екипажът му установи, че левият му колесник не се прибира. На борда му беше премиерът Бойко Борисов заедно с екипа си. Премиерът трябва да вземе участие в среща на Европейския съвет за Украйна.

След час полет, за да се изхарчи част от горивото, правителственият "Фалкон" кацна без проблеми. Причините за инцидента се изясняват.

Фалконът е бил около час във въздуха над летище София. Линейка на правителствена болница, пожарни и коли на НСО пристигнаха преди кацането. Взето е решение премиерът Бойко Борисов и екипът още същата вечер да отпътуват на самолет "Еърбъс" за срещата на Съвета на Европа в Брюксел. Екип от швейцарската фирма по подръжката ще пристигне утре в България за да установи причините за аварията на правителствения самолет.

Министърът на Транспорта Ивайло Московски откри "съвпадение", че само часове преди полета, директорът на правителствения "Авиоотряд 28" Ангел Балджиев е подал оставка. Причината - липса на средства за подръжката му.