Обама обяви война на джихадистите

Свят

12-02-2015, 08:51

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Праща тюлените срещу Ислямска държава

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е възможно да се проведе краткотрайна сухоземна операция срещу Ислямска държава, съобщава Фокс нюз, цитиран от News.bg. Телевизията се позовава на изявление на Обама от Белия дом. Според американския президент при получаване на разузнавателна информация за местоположението на лидерите на джихадистите, ще бъдат изпратени специалните части за тяхното премахване.

Документът за операциите срещу Ислямска държава трябва да бъде одобрен от двете камари на Конгреса. На практика това е обявяване на война на джихадистите, коментират дипломати в САЩ.

Обама подчерта, че не става дума за сухоземна кампания, която Пентагонът вече води в Афганистан.

Ислямска държава, която в документа е наречена със старото си название Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) е определена като сериозна заплаха не само за Ирак и Сирия, но и за интересите на националната сигурност на САЩ и техните съюзници и партньори.

Обама не пропусна да отбележи, че джихадистите са отговорни за смъртта на американски граждани, сред които журналистите Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, на Абдул-Рахман Питър Касиг и Кейла Мълър. Последната беше отвлечена преди година и 4 месеца.