София готви бърза писта за гражданство за българите в Украйна

Най-доброто от печата

12-02-2015, 08:37

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Външно министерство смени консула ни в Одеса

Правителството прие идеята на бившия лидер на БСП Сергей Станишев да се ускори издаването на паспорти за етническите българи в Украйна. Управляващите дори са готови да гласуват спешно законови промени, подготвени от левицата, за да облекчат процедурата. Това става ясно след вчерашното заседание на кабинета, на което бе обсъдена ситуацията със сънародниците ни в Украйна, пише в. „Сега". "Тъй като г-н Станишев ме призова да помислим за промени в законодателството за издаване облекчено на визи или българско гражданство на тези етнически българи в региона, свържете се с него - ако има такъв проектозакон, да ни го даде да го видим какво биха искали да се направи, дали може, дали е Шенгенско пространство", обръща се към министрите премиерът Бойко Борисов.

Преди дни депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ се подписаха под поправки в Закона за българите, живеещи извън България, които ще разширят значително възможностите за признаване на българския произход. Според промените за признаване на българско потекло вече ще е достатъчно съответното лице да докаже, че има "поне един близък роднина от български произход". Под близък се разбира баща, майка, баба и пр., но и син, внук или роднина по съребрена линия до шеста степен включително (братя, братовчеди, лели, племенници и т.н.). До този момент законът допускаше единствено роднинство по възходяща линия. Освен това за наши сънародници ще бъдат считани и хората, които владеят говоримо български език или някой от диалектите му. Идеята на вносителите е да обхванат принадлежащите към българските национални малцинства в съседните балкански държави.

Вчера МС взе решение за ускорено издаване на визи за етническите българи, които в Украйна са около 200 хил. души. Най-застрашени обаче са 6000 души, които живеят в Донецка област. "Хората, които са в райони от конфликта и техният живот може да бъде застрашен, могат много бързо да се изтеглят, те са добре дошли в България", коментира външният министър Даниел Митов. От думите му обаче се разбра, че засега напливът на желаещи да дойдат тук не е голям. В същото време не е ясно какво държавата ще прави при евентуална бежанска вълна от Украйна, тъй като центровете на Държавната агенция за бежанците са препълнени. Няма и финансова готовност да бъдат посрещнати още хора.

Заради усложнената обстановка в Украйна министрите решиха да сменят българския консул в Одеса Стоян Горчивкин. На негово място бе назначен Димитър Тучков, който е ръководил Генералното консулство в Одеса в периода 2004-2007 г., работил е и като съветник по търговско-икономическите въпроси в посолството ни в Киев. "Генералното консулство има значителни по обем политически функции предвид актуалната ситуация в Украйна след анексирането на Крим и сепаратистките действия в Източна Украйна", коментира рокадата Даниел Митов. Той съобщи, че е поканил у нас украинския външен министър Павло Климкин, с когото да разговарят за съдбата на сънародниците ни. Причината са опасенията от избирателна мобилизация на българи. Тази теза обаче бе отхвърлена от посланика на Киев у нас Микола Балтажи. Според него има известно преувеличаване на фактите. "Проблемът е в липсата на информация за мобилизацията. Мобилизират се хора, които имат директно отношение към военното дело. Спецслужбите на Русия правят всичко възможно да насадят нестабилност и омраза в обществото", каза Балтажи. Той заяви, че според неговата информация само няколко души българи са загинали досега.

Управляващите предприеха кампания срещу спекулациите за въвличане на България във война, които бяха лансирани от опозицията. "Истериите около това каква е позицията на България - дали ще влизаме във война с някого, или не, трябва да престанат. България няма да воюва с никого, никой няма намерение да воюва с нас", заяви шефът на МВнР Даниел Митов. Той бе подкрепен и от декларации на три партии от управляващата коалиция - ГЕРБ, РБ и ПФ, в които се посочва, че центърът на НАТО в България не означава подготовка за война. "Това е стъпка на адаптиране на НАТО към новата среда за сигурност в региона и води пряко до повишаване на колективната сигурност", се казва още в декларацията на ГЕРБ.