Над 6 млн. лева е платила Столична община на лични асистенти

140 хиляди софиянци са с ТЕЛК-решение

Столична община е изплатила за миналата година малко над 6 млн. лева от бюджета за лични асистенти. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията по здравеопазване и социална политика, предаде репортер на Sofiautre.bg.

Сумата за 2014-а са получили 1582-ма "асистенти за независим живот". От подадените миналата година заявления за помощник 634 са за деца. Тази година броят им е едва 462-ма.

Програмата "Асистенти за независим живот" помага основно на хора с най-тежки увреждания, но и са с несломим дух. това са хората, които посещават училище и работят, въпреки трудностите, категорични са съветниците от комисията.

По данни на здравната комисия над 140 000 софиянци имат ТЕЛК-решения. Близо 20 000 от тях са с най-тежки усложнения. Помощта, която Столична община им оказва чрез програмата "Асистенти за независим живот", се отличава от държавната такава с това, че асистенти на нуждаещите се могат да бъдат и членове на семейството.

От началото на годината в Общината са постъпили 1460 заявления. От 2007 година насам Столична община е разкрила над 100 вида социални услуги - дневни центрове, ресурсни и рехабилитационни центрове, които са в подкрепа на нуждаещите се хора с увреждания.